Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Intervju med Rickard Reimer – Sveriges nya förbundskapten i baseboll

Inför sommarens EM-kval presenterar SBSF och elitgruppen Rickard Reimer som ny förbundskapten. Rickard efterträder Dennis Cook som kliver av efter fem år som svensk förbundskapten. Vi tog därför lite extra tid med Rickard för en längre intervju.

Svensk landslagsbaseboll står på flera sätt inför en stor förändring. Efter att ha slutat på trettonde plats på EM 2014 behöver Sverige kvala i sommar för att ta sig till EM 2016. Samtidigt hade Sverige hela EM-slutspelets yngsta trupp förra sommaren och står inför en omfattande generationsväxling på spelarsidan. SBSF och Elitgruppen har samtidigt jobbat för att hitta en ny förbundskapten som kan leda landslaget mot en ny inriktning. 

Vem är Rickard?

Rickard Reimer, idag 44 år gammal, började som åttaåring spela baseboll i Hallonbergsskolans skollag i Sundbyberg, där han växte upp. De som sen valde att fortsätta med basebollen började sen spela i Sundbybergs förening där han redan som 16-åring debuterade i A-laget 1987. Rickard bor idag i Leksand tillsammans med sin fru och deras tre barn. Han jobbar idag på Sim- och sporthallen men har också drivit eget företag i bygden. Hans spelarkarriär innefattar bl.a. 9 SM-guld med tre olika föreningar, spel i Australien, Sydafrika och USA samt en landslagskarriär som sträckte sig över totalt 21 år. Från sin A-landslagsdebut 1989 har Rickard representerat landslaget i alla VM- och EM-turneringar Sverige kvalificerat sig till från EM i Frankrike 1989 till EM i Tyskland 2010, med enda undantaget EM 2001. Även som ledare har Rickard haft uppdrag som förbundskapten för U23-landslaget samt fungerat som assisterande coach till Dennis Cook under EM 2012.

Frågan att bli Förbundskapten

Rickard menar själv att beslutet har vuxit fram men att tanken alltid funnits där. För att han varit en del av det svenska landslaget i över 20 år och under flera mästerskap haft en ledande roll som lagkapten så har han både insikten av svensk basebolls historia och självklart haft en del att säga till om under alla dessa år. Det har också funnits ett behov att hitta en kapten som bor och verkar i Sverige för att kunna jobba närmare landslagsspelares utveckling i sina föreningar och i seriespel. Elitgruppen har med denna bakgrund jobbat hela året med att hitta en svensk kapten med både stor kunskap och förankring i svensk baseboll som ersättare till Dennis. Fokus har hela tiden varit att gemensamt komma överens om den person som ska leda svensk landslagsbaseboll med denna nya generation spelare.

- Det finns inte jättemånga namn som Elitgruppen har att välja bland samtidigt som förbundet vill hitta någon som kan jobba för framtiden. Jag har redan viss insikt i och med mitt tidigare uppdrag med U23 och som assisterande coach till Dennis. Jag är rätt man för jobbet och vill jobba för en förändring för svensk landslagsbaseboll. Nu ligger det även rätt i tiden för mig socialt med både det civila jobb jag har och att mina barn blivit äldre, säger Rickard.


Rickard Reimer med Tony Klarberg och Björn Johannessen från Elitgruppen

Arvet efter Dennis Cook

- Det finns många saker jag tar med mig efter Dennis Cooks tids som förbundskapten, säger Rickard. Dennis, med sin erfarenhet av MLB, besitter självklart en stor kunskap och både hans sätt att leda laget och filosofi ska vi ta vara på och jobba vidare med.

Rickard påpekar också att det amerikanska sättet att coacha baseboll inte riktigt går att applicera på svensk baseboll rakt av. Det är därför viktigt att ta vara på den kunskapen som finns men samtidigt utveckla det till en svensk modell som i längden ska bli en modell som genomsyrar hela verksamheten.

- Svensk baseboll karaktäriseras mer av small ball än att förlita sig på stora stjärnor när vi möter europeiskt toppmotstånd, att sätta press på motståndarna genom spel mer än att förlita oss på strikeouts och dominerande pitching. Vi ska försvenska det som Dennis har startat.


Rickard med sin ledarstab under Prague Week 2012

Ett rakt ledarskap och närmare samarbete med Akademin

Rickards ledarskap genomsyras av en rak kommunikation. Alla spelare som är en del av truppen ska veta sin roll i laget. Detta gäller både spelare och min ledarstab.

- Med tydliga roller följer en långsiktighet och att ingen ska känna en osäkerhet för varför man är där eller vad målsättningen är för landslaget. Det ska inte vara en chock att komma till landslaget. Spelare ska känna sig bekväma och veta att den svenska modellen går igenom hela verksamheten från Akademi och upp till A-landslag.

Från och med i vår kommer Rickard även att arbeta tillsammans med Tony Klarberg på Akademin för att jobba tillsammans med eleverna och dess utvecking.

- Jag ska vara med en gång i veckan på Akademin från och med nu för att få en inblick i vår plantskola och få en tydligare röd tråd från utveckling till färdig A-landslagsspelare. Redan är dag är vissa akademispelare aktuella för både J-landslagsspel och A-landslagsspel. Där kan jag ta mina erfarenheter som gammal collegespelare och hjälpa våra akademispelare att bättre förberedda sig för college i USA. Det är positivt att vi har svenska spelare som åker till college men att vi också vill att de ska få spela och göra klart sin tid på college. Vi har ännu inte kommit så långt i Sverige att vi kan konkurrera med de bästa collegespelarna och tyvärr har vi sett några exempel där spelare kommit hem redan efter ett år av utlandsstudier för att de bland annat inte varit redo för den hårda konkurrensen, säger Rickard.


Landslaget inför Sverige-Kanada på VM 2009

”Värdet att representera det svenska landslaget”

På frågan om vad som är viktigast för svensk landslagsbaseboll just nu är svaret självklart:

- Värdet att få spela för det svenska landslaget. Det är en ära och prestige att få representera sitt land och bli uttagen till landslaget. Om det svenska landslaget kan representera vår idrott på ett positivt sätt så kan det bli vårt flaggskepp och dragkraft för att öka intresset och både locka publik, motionärer och ungdomar till våra idrotter. Ett svenskt landslag kan hjälpa våra föreningar att så baseboll uppmärksammat och ge dem en skjuts i sitt rekryteringsarbete

Kortsiktiga och långsiktiga mål för landslaget

Målet för årets säsong är enkelt: Att gå upp till A-poolen. I det längre perspektivet finns ambitionen att etablera landslaget som ett stabilt A-poolslag och ha ett landslag som så småningom kan slåss om en bronsplats på EM. 

- Det blir en nysatsning och en resa som idag sträcker som från de juniorer födda 1997 ändå upp till dagens A-landslagsspelare, säger Rickard.

Avslutningsvis säger Rickard att det känns bra med Elitgruppens beslut och att vi jobbar tillsammans med enad front för att vända på skutan svensk landslagsbaseboll.

- Vi har på ett sett nått rock bottom i och med att vi åkte ur A-poolen och nu måste kvala i år, men bara att vi nu har en svensk förbundskapten som kommer att kunna vara på plats under säsong och jobba tillsammans med Tony Klarberg på Akademin en gång i veckan är ett stort steg i rätt riktning.

Faktaruta - Ett utdrag ur Rickard Reimers karriär - Fem raka SM-guld med Skellefteå, tre raka SM-guld med Leksand, ett SM-guld med Sundbyberg - Landslagsdebut 1989 i Paris och deltog på alla Sveriges EM fram till 2010, undantag 2001. - Tre VM-turneringar med Sverige: 1994, 2005, 2009. - Spel utomlands i Australien, Sydafrika och USA - Div. 1 State champion med sitt collegelag i Mississippi. - Deltog som "shadow coach" på Detroit Tigers spring traing 2013Publicerad: 2015-04-08

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se