Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Slowpitch inom SBSF

Förbundsstyrelsen tillsammans med SU har beslutat att ta upp Slowpitch som "officiell gren" inom förbundet och samtidigt söka om SM-status för det hos Riksidrottsstyrelsen.

Slowpitch Softboll är en motionsvariant av softboll som kan spelas med mixade lag eller med herrar respektive damer. För tävlingar i SBSFs regi gäller ISFs regelbok och då särskilt reglerna avseende Slowpitch Softboll. 

I och med att vi söker om officiell SM-status för Slowpitch, har vi även flaggat för RF att vi önskar vara med vid SM-veckan sommar 2016 i Norrköping, med Mixed Slowpitch.

Vi har fått respit till och med 23 november, efter Verksamhetskonferensen, att lämna slutgiltigt besked kring vårt deltagande, för RF hade ett par "krav" som de vill veta att vi kan ställa upp på för att få vara med vid SM-Veckan.

  • Det kan inte garanteras att vi kommer spela på en helg, utan kan avgöras mitt i veckan. SM-veckan avgörs 6-13 juli 2016.
  • RF vill att vi har någon form av kvalspel, så att alla lagen som ställer upp har spelat matcher tidigare, detta för att det inte ska bli ett jippo bara för att vara med på SM-veckan utan att vi tar det seriöst.

Har vi minst fyra föreningar som med dessa förutsättningar har lag så att det går att genomföra, så fortsätter vi dialogen med RF.
Mer information kommer vid Verksamhetskonferensen, har man som förening inte möjlighet att närvara vid helgen 21-22 november, men har lag så att man kan vara med och spela, får ni gärna kontakta Thomas (thomas.claesson@baseboll-softboll.se) och lämna Ert intresse.

Visas inget intresse inför och vid Verksamhetskonferensen, lägger vi ner projektet SM-Veckan 2016 och lägger all fokus på att få verksamheten att fungera ute i landet och laddar om inför SM-Veckan 2017.
Det viktiga är inte SM-veckan utan att vi får igång verksamheten. 

Förutsättningar Mixed Slowpitch

Allt till TB2016 är ännu inte klart, men förutsättningarna kommer bli något som detta 

Spelarbestämmelser
Spelare skall, för att få deltaga i SM Mixed Slowpitch Softboll, vara licensierad för aktuell förening. Förening får efter ansökan hos SBSF låna in spelare till SM Mixed Slowpitch Softboll från en annan förening, om föreningen inte har verksamhet för det ena könet i normala fall. Spelare får endast representera en förening i SM Mixed Slowpitch Softboll. (Skrivning om att farmarlag tillåts representera med spelare från moderförening eller liknande)

Antal spelare
Varje lag skall spela med 10 spelare, samma som softboll plus en extra outfielder.
Varje lag skall samtidigt på planen ha fem manliga spelare och fem kvinnliga spelare. Två manliga och två kvinnliga spelare skall samtidigt ha positioner både på infield och outfield. Pitcher- och catcherpositionerna får inte innehas av två medlemmar av samma kön samtidigt.
Slagordningen skall alterneras med män och kvinnor, men laget får själv avgöra om man vill börja med en man eller kvinna i toppen av slagordningen.

Gällande regelverk från ISF som kommer att spelas efter finns här: http://www.europeansoftball.org/data/documents/3/11/16_2014-2017-ISF-Rules-changes-formating-changes.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

OBS!!

Genomför ni idag bredd och motionsidrott med hjälp av Slowpitch, så ska ni absolut fortsätta med det och era egna "regler", men när vi pratar om tävlingsvarianten på nationell nivå kommer vi spela med dessa regler. Publicerad: 2015-10-22

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se