Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll i Sydafrika

Elvis Hammarstedt tog chansen att spela baseboll i Sydafrika. Det blev ungefär 3 månader i staden Stellanbosch ca 45 minuter ifrån Kapstaden.

Elvis Hammarstedt som blir 20 år i år, har Stockholm Baseboll som moderklubb men spelar numer med Rättvik, ville spela baseboll och se världen och då han fick höra av Rickard Reimer att det fanns en plats att spela i Sydafrika hörde han av sig dit direkt och så löste det sig.

Klubben heter Van der Stel och har ett u10 lag, ett u15 lag, ett u18 lag, ett andra lag (senior), ett första lag (senior) och ett "masters"-lag, vilket är för alla som är 37år eller äldre! Vi hade ett stort gym, en stor läktare och två barer endast för klubbmedlemmar berättar Elvis.

Elvis som är pitcher och shortstop var tillsammans med en 27 årig amerikan de 2 ”importer” som klubben hade. Ligan har begränsningar för utländska pitchers så Elvis och hans lagkamrat från USA fick dela på 5 inningar per match.

Laget han spelade i ligger just nu på en andra plats av ca 7 lag i 2: a divisionen med 2 matcher kvar av säsongen.
Vi tränade 2 dagar i veckan och spelade 1 match på lördagar. Totalt skulle det bli 20 matcher men jag var tvungen att åka hem redan efter 18 matcher pga av visumtrubbel.
Coachen de hade var en spelade coach som heter Bles Kemp som är en väldigt duktig catcher som har spelat många år i landslaget och även i USA.
Förutom gym finns det även en slagtunnel vid planen så det blev mycket träning på egen hand för Elvis som siktar på att försöka ta en plats i landslagstruppen och få spela mot de bästa i Europa på seniornivå.

Elvis 3 år på Akademin RIG i Leksand har förberett honom bra och det gör att han kunnat vara på toppen i denna liga och absolut kan tävla om en plats att spela i högsta ligan i Sydafrika.

När Elvis inte hållit på med baseboll så har han och flickvännen som också följde med, ätit god mat, njutit av solen, badat och ibland åkte de in till Kapstaden eller iväg på andra små äventyr. En riktigt bra upplevelse och jag kan starkt rekommendera andra att ta chansen. Jag vill gärna tillbaka själv någon gång i framtiden säger Elvis som landade i Sverige i onsdags.

Vad var då största skillnaden mellan basebollen i Sydafrika och Sverige?

- Största skillnaden som jag upplevde var väl kanske att i sydafrika trashtalkar alla varandra och till och med mot domarna, utan att domarna kastar ut dom.

 

Tack till Robert Claesson och Elvis Hammarstedt för materiel till artikeln!

Publicerad: 2016-02-29

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se