Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Tredje upplagan av Baltic Open

För tredje året i rad arrangeras den internationella softbollturneringen Baltic Open i Skövde. I helgens upplaga deltar sju lag - fyra lag i damturneringen och tre lag i herrturneringen. Det är upplagt för ännu en softbollfest!

I damturneringen kommer förbundskapten Mattias Grimstoft med ett relativt ungt lag med 16 spelare. För motståndet svarar Danmark som deltar med sitt seniorlandslag samt U19-landslaget, samt även Litauen, som för andra året i rad förlägger sitt träningsläger i Skövde.

- Litauerna trivdes bra med att ha sitt läger i Skövde förra året och ville gärna komma tillbaka, de har ordnat med en hel del fritidsaktiviteter utanför planen också och bor en bit utanför staden så det blir både inslag av teambuilding och softbollträning, säger Kristian Pälviä i arrangörsstaben.

Turneringen spelas som ett rakt gruppspel där alla möter alla. På lördagen klockan 14:00 spelas den officiella mästerskapsmatchen i Nordiska Mästerskapet mellan Sverige och Danmark.

Sveriges spelartrupp:

Spelare
Klubb
Emma Tegth Nordin
Leksands BSK
Malin Ellström
Leksands BSK
Emilia Carlsson
Leksands BSK
Ylva Bröms
Leksands BSK
Felicia Granlund
Leksands BSK
Vanessa Karadag
Skövde BSK
Lina Larsson
Skövde BSK
Maria Bergström
Skövde BSK
Anya Myures
Skövde BSK
Julia Johansson
Söder SK
Julia Croneld
Söder SK
Linh Tran
Söder SK
Matilda Johansson
Söder SK
My Törnblom
Enköping BSK
Amanda Wallén
Enköping BSK
Linnéa Sandahl
Karlslund IF Eagles

Herrturnering med mersmak

De senaste årens turneringar med herrsoftboll har gett mersmak, och intresset för herrsoftboll växer stadigt för varje år. Målsättningen är att få igång regelbundet matchspel i sammandragsform så snart som möjligt, men redan i år kommer ett urval spelare representera Sverige i Herr-EM som avgörs i Montegranaro, Italien, den 11-16 juli.

- Initiativet kom från Europeiska Softboll Förbundet, som pushade för att ett svenskt lag skulle deltaga i Herr-EM. I dagsläget är det en trupp på 11 spelare som på egen bekostnad kommer att delta i turneringen, med spelare från Umeå i norr till Köpenhamn i söder, konstaterar Kristian Pälviä som varit en av de som hållt i trådarna.

Den som varit mest aktiv i att få igång herrsoftbollen på allvar är Kalle Hjelm, som till vardags spelar softboll i Köpenhamnslaget Amager Vikings.

- Kalle har gjort ett jättejobb med att engagera spelare, entusiasmera fler, boka logi och resor, och utan hans härliga engagemang hade de aldrig lyckats få ihop ett lag till turneringen, berömmer Kristian Pälviä.

Under Baltic Open kommer stora delar av det lag som senare spelar Herr-EM få mäta sina krafter med Litauen och Danmarks U19-landslag. 

- Känns som lagom motstånd, även om Danmark kommer med ett juniorlandslag så tillhör ju de eliten i Europa och de kommer säkert får räkna med att bära favoritskapet. Litauen är ett mer oskrivet kort - men de har ju många duktiga atleter i baseboll, bland annat spelar ju deras Dovydas Neverauskas i Pittsburgh Pirates organisation och blev så sent som i veckan uppkallad till deras AAA-lag Indianapolis Indians, säger Kristian Pälviä.

Vill sprida mer PR för sporten

För arrangörsklubben Skövde Saints handlar detta mycket om att sprida PR för sporten i lokalområdet. Klubben har fått en hel del uppmärksamhet i lokal media och har även sett en kraftig tillströmning av ungdomar till ungdomsverksamheten senaste åren.

- I och med de här internationella arrangemangen blir det ytterligare uppmärksamhet för softboll och baseboll, vilket ju naturligtvis känns oerhört kul för oss som varit engagerade i klubben under många år. Mer uppmärksamhet genererar fler spelare i ungdomsverksamheten, vilket genererar fler föräldrar som hjälper till. Numera kan vi som hållt på i alla år, som Mattias, Priya och mig själv, fokusera enbart på ledarrollen för våra respektive lag och låta engagerade föräldrar styra klubbens organisation, berömmer Kristian Pälviä.


Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2016-06-16

Senast uppdaterad: 2016-11-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se