Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll-EM Herrar

Sverige slutade på en delad niondeplats i Herr-EM Softboll. Här har ni dagliga sammanfattningar från Softboll-EM för herrar där Sverige deltog för allra första gången någonsin!

-> Herr-EM Softboll, spelschema, resultat och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dagsrapporterna nedan från Italien är skrivna av Martin Sundqvist, som till vardags tränar med Jönköpings BC och spelar med Tranås BSK.

Dag 1: Väntad förlust mot Danmark

Game 1
Statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Danmark
162 7 - 16
Sverige
000 0 - 0
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Första matchen i turneringen och första softbollmatchen mot seniorpitching för de flesta. Motståndet står Danmark för, topptippade i turneringen och är nog på förhand det bästa laget vi kommer möta.

Vi inleder matchen med bra defensiv och flera fina svingar.

Andra inningen börjar vi slarva och danskarna tar sig runt baserna lite för enkelt, samtidigt som bristen på rutin blir tydlig.

Vi vaknar till igen och spelar bättre - även om danskarna fortsätter göra poäng gör dem de med bra slag och inte errors.

En bra match i pitchercirkeln av Lewis Hamilton som även gjorde en snygg catch på en line drive. Offensivt slog Magnus Martinsson, Sundsvall, vår historiska första hit och matchens enda för svensk del.

Slutresultatet skrevs till 0-16 efter 4 innings. Nu väntar bad i den 34-gradiga värmen innan vi tar nya tag mot Israel imorgon. 

Dag 2: Fall framåt mot Israel

Game 2
Statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Israel
006 006 - 12
Sverige
000 000 - 0
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eftermiddagsmatch mot Israel stod på schemat idag, ett lag som gör sitt 12:e raka mästerskap. De första två inningarna bjöd på bra pitching från både Kalle Hjelm, vår starting pitcher, och från Israels dito Michael Marunov.

I den tredje inningen slog israelerna ett gäng hits i början av inningen och i takt med att vi är ute längre och längre blir defensiven sämre. Nio raka slagmän tar sig ut på bas via hits, walks och errors. Ett pep talk av coach Lewis Hamilton krävs innan vi äntligen lyckas ta den andra och tredje outen. Efter att ha begränsat Israelerna till en baslöpare per inning i fjärde och femte inningen blir den sjätte inningen en repris på den tredje med ytterligare sex runs.

Det är tydligt att vi måste jobba en hel del på defensiven, slarv och errors gör att vi tappar matchen. Samtidigt visar vi att vi har potential och spelar stundtals bra, tyvärr blir de dåliga stunderna för långa.

Offensivt hade vi flera bra at bat men den enda hiten för svensk del stod Rickard Åström för.

Dag 3: Dubbla matcher för svenska vikingar

Game 3
Statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sverige
000 0 - 0
Storbritannien
050 5 - 10
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Game 4
Statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sverige
000 00 - 0
Kroatien         
214 0x - 7
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Två matcher stod på schemat idag och först ut var Storbritannien.

Första två inningarna hade vi problem med britternas pitcher, särskilt den höga risern och de sex första slagmännen blev brända på strikes. I tredje inningen tog sig Pontus Ununger ut på bas med en walk och in i scoring position via en sacrifice bunt. Tyvärr blev han kvar där vid tre outs.

Defensivt såg det betydligt mycket bättre ut idag, trots att britterna slog väldigt bra och en tre poängs home run gjorde att man ledde med 5-0 efter två inningar. I fjärde inningen visade britterna sin muskler igen och efter en lång flyout till left field slog man två homeruns i rad. Baserna fylldes därefter via walks och efter det kom Kalle Hjelm i som pitcher. Britterna fortsatte slå och man gick upp till en ledning på tio runs och vann på "mercy rule" efter fyra innings.

Dagens andra match var mot Kroatien och offensivt var det vår klart bästa match hittills. Vi tog oss ut på bas flera gånger och hade också vår första extra base hit i turneringen trodde vi, en hård markboll till Centerfield men det blev protokollfört som ett error.

Hur som helst var det en av flera spelare i scoring position och hårt slagna bollar. Defensiven var inte fullt lika bra som i dagens första match men formkurvan pekar trots allt uppåt. Vi var även ytterst nära att ta vår första poäng den här turneringen. Med löpare på tredje bas och två outs slogs en linedrive till en hoppande tredje basman och ut ur toppen av handsken vilket ledde till ett close play på ett men tveksamt dömdes out och ingen poäng gjordes utan inningen och matchen var slut och Kroatien vann med 7-0 i 5 innings.

Matchen mot Kroatien var även gruppspelets sista och med noll vinster och fyra förluster är vi sist i gruppen och går därmed till "b-slutspel" tillsammans med Kroatien, Tyskland och antingen Nederländerna eller Italien som möts senare ikväll.


Spelartruppen i Softboll-EM, övre raden fr.v.: Ryan Volk (head coach), Magnus Martinsson, Karl Knutsson, Pontus Ununger, Ted Bratsberg. Nedre raden: Niklas af Forselles, Fredrik Ekberg, Martin Sundqvist, Rickard Åström, Kalle Hjelm, Pontus Ununger, Lewis Hamilton.

Dag 4: Förlust mot värdnationen

Game 5
Statistik från matchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Italien
424 0 - 10
Sverige
000 0 - 0
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sen match mot värdnationen Italien stod på schemat idag - men någon sovmorgon blev det inte. Coach Ryan hade schemalagt ett träningspass på förmiddagen på planen i Porto Sant'Elpido - samma ort som vi bor på - som vi skulle spela på senare under dagen.

Träningen bestod till stor del av att nöta in de defensiva grunderna i softboll, samt att spela ihop oss ytterligare med cutoffs, double plays med mera. Avslutningsvis körde vi lite slagträning.

Efter träningen var det lunch och efter det valde i princip hela laget att få lite extra sömn inför kvällens match. Klockan 18.00 var det dags för matchen mot Italien, fyran i grupp B, som tillsammans med oss, Kroatien och Tyskland är i grupp D och gör upp om plats 7-10.

Defensivt tycker jag att vi spelar bra, ett par kommunikationsmissar men i övrigt klart godkänt. Offensivt tar vi fortsatta kliv framåt, i tredje inningen var vi ytterst nära att ta poäng. Med Thomas Mikkelsen på tredje bas och två outs (igen) var blev det ytterligare ett tight spel på första bas men tyvärr out och ingen run.
Den fjärde inningen kan ha varit vår bästa i turneringen, men imponerande italiensk defensiv satte stopp. De två första slagmännen i inningen var brända på diving catches, den ena en head first dive på Lewis Hamiltons stenhårda linedrive. Kan ha varit turneringens snyggaste spel. Därefter slogs ytterligare en linedrive rakt på left fieldern igen och matchen var slut. Slutresultatet skrevs till 10-0 Italien efter fyra innings.

Dag 5: Rainout mot Tyskland

Den femte dagens match mot Tyskland regnade bort. Istället blir det direkt till placeringsmatch om plats 9-10 på lördagen klockan 09:00 - just mot Tyskland - under förutsättning att regnet upphör och att inte schemat ändras ytterligare.

Dag 6: Ytterligare regn - men inofficiell match mot Tyskland!

Lördagen blev väldigt konstig. Matchen mot Tyskland igår (som visserligen var ren formalia eftersom det redan var klart att vi var 3:a och 4:a i grupp D och skulle mötas i en placeringsmatch idag) blev inställd på grund av regn precis som två andra matcher - och de tre som var tvungna att spelas flyttades till idag.

I morse kom sedan ytterligare schemaändring, på grund av vattensjuka planer ställdes matchen in precis som två andra och ytterligare matcher flyttades.

Vi valde då att åka ut till planen i Porto Sant'Elpidio för att se matchen som spelades i vårt ställe, Nederländerna - Storbritannien. Väl där fick vi veta att det gick att spela en inofficiell match mot Tyskland, att göra den officiell gick tyvärr inte på grund av tabellplaceringarna.

Sagt och gjort, tyskarna var också sugna på att spela, och vi hittade två domare som ville döma en match extra. Vi började slå och på matchens första pitch träffar Rickard Åström och han tar sig därmed ut på bas. Strike out, stulen bas och en ground out och walk innebär löpare på hörnen och två outs. Pick off försök mot första bas men kastet går ut till right field och vi gör vår första poäng!
I botten av inningen tar tyskarna igen ledningen och går ifrån till 2-1.
Vi fotstätter ta poäng i en jämn match där inget lag leder med mer än två poäng. Matchen stod 5-5 inför botten av 4:e inningen, då gick tyskarna ifrån till 7-5.

Det blev också slutresultat på grund av tidsbrist, officiella matcher skulle spelas. Svenska hits i matchen (alla singles): Niklas af Forselles, Magnus Martinsson, och Martin Sundquist.

Efter lite mat är det nu dags för att kolla på finalen mellan Danmark och Tjeckien, därefter är det avslutningsceremoni.

Epilog:

Vi tackar Martin Sundqvist för de härliga referaten från denna första EM-turnering i herrsoftboll för svenskt vidkommande. Det var en turnering som handlade om att "se och lära", ta med sig erfarenheter hem, och sprida intresset för herrsoftboll i landet. Kul att vi fick med spelare från Umeå i norr till Malmö i söder (nåja, Rickard Åström är basebollfostrad i Skellefteå och bor numera i Spanien så han själv representerar hela geografiska spektrat).

Spelarna har fått lära känna en till stora delar ny sport för dem, de flesta har spelat baseboll tidigare och har bara begränsad erfarenhet av softboll. Internationellt handlar det om att kunna pitcha på hög nivå, och framförallt kunna sätta bollen i spel mot duktiga pitchers.

Vad händer härnäst för herrsoftbollen? Vi planerar för en helg, antingen utomhus i september eller inomhus under oktober-november, med blandning av clinics och matcher för de som är intresserade. Det kommer vara möjligt att anmäla sig individuellt till denna aktivitet och lagen kommer sedan "draftas" ihop beroende på antalet anmälda spelare. Förhoppningen och målsättningen är att få igång någon form av organiserat seriespel i sammandragsform så snart som möjligt - om detta är redan 2017 får vi hoppas på men det är intresset som styr.

Är DU intresserad och tycker detta låter kul? Hör i så fall av dig till Kristian Pälviä, kristian.palvia@gmail.com - eller gå med i den Facebookgrupp för svensk herrsoftboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som har skapats. Där kommer mer information att finnas!

Till alla er spelare som valde att lägga semesterdagar och egna pengar för att representera Sverige i denna pionjärturnering - ett stort tack! Ett extra tack till Kalle Hjelm som styrde upp i stort sett all logistik med resor och annat, till Lewis Hamilton för härligt engagemang och rutin, till Martin Sundqvist för grymma daily recaps till webbsida, samt till Fredrik Ekberg som i stort sett på egen hand fick med sig allt material ner till Italien. Det har varit en fröjd att få följa det här gänget på distans från Sverige! /KP

Publicerad: 2016-07-13

Senast uppdaterad: 2016-11-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se