Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Ordförande har ordet!

Här kommer några mycket viktiga rader från vår ordförande Johnny Stormats om läget vi befinner oss i just nu.

Leksand 20190923

Först och främst ett stort tack till alla er ledare ute i landet för er fina prestation på planerna som återigen gör att vi ökar i antal spelare!

SM har avgjorts inom samtliga åldersgrupper där vi spelar om titeln och när det gäller junior och U15 så tycker jag att alla spelare och ledare som deltog ska känna sig som vinnare med ett extra grattis till Sundsvall, Enköping och Karlskoga. Grattis också till Sölvesborg och Leksand som spelade hem guldet bland seniorlagen.

“Mycket positivt men mörka moln i horisonten!”

Som ni säkert minns så hade jag det som överskrift i vår verksamhetsberättelse 2019. Jag har anledning att följa upp den meningen och även följande stycke är i högsta grad aktuellt:

” RF:s remisser på anslutnings- och bidragsystem i framtiden, eller framtid och framtid, förslaget kommer om det röstas igenom gälla redan från 2020. Här kan vi som litet Förbund med mindre än 50 föreningar och 3000 medlemmar hamna i en för oss ytterst svår situation där vi i värsta fall tvingas avveckla stora delar av vår verksamhet.”

Vi vet nu att detta röstades igenom och att vi tyvärr måste jobba mot en verklighet där vi har mindre resurser till vårt förfogande, i alla fall i det korta perspektivet på 1-3 år. Hur det ser ut efter det vet vi idag inte men det vi vet är att vi inte når minimigränsen om minst 50 föreningar och 3000 medlemmar vilket skulle ge oss en chans att nå samma eller likvärdig status som idag när det gäller bidrag från RF innan bidragssystemet går in i skarpt läge 2022.

Det har under den senaste veckan utförts beräkningar som, i grova drag och utan hänsyn till tex kvalité i verksamheten eller andra parametrar som kan komma att bli aktuella, visar att vi landar på en halvering av dagens bidrag! Vi går från i runda slängar ett bidrag på 2.4 miljoner 2019 ner till runt 1 miljon 2022 och där räknas inte eventuella projektstöd in som bör betraktas som en osäker faktor.

Tar vi då som ett exempel våra landslag där SBSF lägger ca.800 000kr/år av den ovan beskrivna totala bidraget på ca.2.4 miljoner så måste var och en förstå att vi kommer att få stora problem. Vi kan i sociala medel som Facebook se populistiska utrop som ”vi måste satsa”, ”vi ska tillbaka så fort det går” osv osv.

Det är i mina ögon inte att ta hänsyn, ansvar eller visa medvetenhet över vilken situation vi befinner oss i även om jag kan förstå att det är en naturlig reaktion efter ett mindre lyckade resultat.

Att visa och ta hänsyn, att ta ansvar över hela vår verksamhet är att lyfta på varje sten, vrida och vända på varje detalj och leta möjligheter för att om möjligt driva vår verksamhet vidare på bred front är vad vi i styrelsen gör för tillfället.

Vi har som krav från RF att ta fram en Förbundsutvecklingsplan över 2020 – 21, en plan som våra kommande bidrag sen baseras på under förutsättning att vi lyckas jobba efter den planen. Vi har gjort en plan men vi valde att fortsätta arbetet och gör en plan som sträcker sig till 2030 och som tillsammans med Ledarutvecklingsplanen kommer att bli vår plattform i verksamheten. Här hoppas jag att ni alla som får frågan om att bidra till att få fram planen ställer er positiva och hjälper vår projektgrupp i deras arbete.

Resultatet av omröstningen på Riksidrottsmötet är att RF ska bestå av färre men större Förbund. Här öppnar sig en möjlighet från RFs sida att vi som klassas som mindre Förbund ges projektbidrag i första hand till en förstudie om att gå samman och bilda ett nytt gemensamt och större Förbund.

SBSF styrelse har beslutat om söka projektmedel för att inleda en förstudie i syfte att se över vilka möjligheter det finns att framgångsrikt bilda ett nytt Förbund med ett eller flera andra mindre Förbund.

Förstudien kommer att ske i samarbete med Svensk Amerikanska Fotbolls Förbundet och Svenska Landhockey Förbundet med start redan under oktober -19.

Återigen, vi lyfter på varje sten osv…

En sak är helt klar!

Det duger inte att jobba så som vi många gånger har gjort. Långsiktighet, kvalité och kontinuitet är ord som vi kommer att använda permanent i våra kommande planer och även om jag tycker att vi gjort stora framsteg inom dessa områden så har vi fortfarande svårt på en del håll att respektera vår organisation och dess gemensamma verksamhetsplan. Vi hamnar titt som tätt i situationer där det egna intresset går före helheten vilket allt som oftast belastar utvecklingen på lång sikt och nu cokså våra kommande bidrag. Det måste vi tillsammans jobba bort och gör vi det, håller oss till vår kommande plan, jobbar med kontinuitet och kvalité så är jag övertygad om att vi rider ut stormen och ger oss själva chansen att växa till ett vad RF kallar ”större förbund”.

Frågor och idéer ring eller maila mig.

Ha det gott och som vanligt ha kul och kör hårt!

Johnny Stormats 
Ordförande SBSF 

Publicerad: 2019-10-01

Senast uppdaterad: 2019-10-01

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se